A televízióban láttam egy napelemes házat és elgondolkoztam, mennyi lehet a napelemes rendszerek ára?

A televízióban láttam egy napelemes házat és elgondolkoztam, mennyi lehet a napelemes rendszerek ára?

Ész nélkül nézzük a TV-t és az átlagfogyasztó elhisz mindent, amit ott lát és hall. Ez főleg igaz a nagyszülőkre, mert ha leülteted őket a teleshop elé, biztos valami teljesen haszontalan dolgot vesz, amit pár használat után, csak 3 év múlva a spájzba találunk meg karácsonykor, amikor épp lomtalanítunk. Ennek ez a funkciója, kicsalni az emberek pénzét és lássuk be, jól csinálják, mert már évek óta mennek ezek a műsorok és hirdetik a jobbnál jobb csodaszerkezeteket!

Az ünnepek alatt eltöltöttem pár napot az ősöknél és ilyenkor, hogy együtt legyen a család azt kell csinálni, amit a többség szeret, ezért a jól bevált tévézés volt a program. Apám állandóan váltogatja az adókat, ha reklám van és reménykedik, hogy a megszakított film alatt talál valami kis mentsvárat egy másik csatornán, de sajnos ez nem így van. Egyre több reklámmal kerül szembe és mire rátalálna a megfelelő műsorra, a reklámblokknak vége és már a család unszolja, hogy kapcsolja vissza. Rengeteg veszekedés kerekedik ki az ilyen alkalmakból, de nincs mit tenni, ilyen a közös családi program a 21. században. Pedig szívesen éltem volna száz évvel ezelőtt, amikor még rengeteg munkával jártak ezek az előkészületek, és nem volt média, ami egy általános képet alakít ki az ünnepekről.

Egy előbb említett reklámblokk alatt, egy ismeretterjesztő csatornán napelemmel felszerelt házakat mutattak, elég szép vágóképek voltak, és közben ecsetelték mi minden globális galibát vissza tud szorítani a megújuló energia. Ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy a tévés rátukmálós műsorokban, miért nem ilyen, az emberiség számára hasznos dolgokat próbálnak eladni. Mennyivel jobb lenne, a villanytűzhellyel rendelkező öregek napelemből nyernék az áramot a főzésükhöz. Akár egy kisgyerek nézi és az ő gondolkodásába építik be a környezet tudatos magatartás és kérleli a szüleiket, hogy váltsanak megújuló energiára, mert az jó a Földnek. Sokkal hasznosabb lenne, mint az a sok túlárazott vacak.

Ezen a gondolatmeneten elindulva jutottam el oda, hogy el kezdett érdekelni a napelemes rendszerek ára. Szívügyemnek tartom, hogy az utánam lévő generációk is abban a kifogástalan környezetbe nőjenek fel, ami nekem, nekünk megadatott. Kutatásom eredménye az lett, hogy nagyon sok paraméter határozza meg az árat egy napelem rendszer telepítésénél. Ami szimpatikus volt az általam felkeresett oldalban, hogy nem marketing szövegekkel próbáltak rábeszélni, hogy miért váltsak megújuló energiára, hanem, olyan emberek véleménye volt leírva, akik telepítettek otthonukra és teljesen megelégedtek vele. A legtöbben a rezsi csökkenését hozták fel érvnek és persze azt a tudatot, hogy tesznek valamit a világunkért. Természetesen ez valóban presztízskérdés. Aki, használja ezeket a rendszereket, valóban megbecsültebb, mint az, aki nem foglalkozik a gyerekei, unokái, ükunokái légkörével.

Felvetem az ősöknek is ezt a kérdést, jó lenne, ha átváltanának megújuló energiára. A következő karácsonyt, már nem fosszilis áramforrásból támogatnánk, még szebb lenne úgy az ünnep. Meg az a rengeteg fény, amit ez idő tájt kell meghajtani. Lehetne azt is, hogy nem  használjuk ezeket az izzókat, de az ünnep attól ünnep, ha a maga hagyományait és előkészületeit végezzük el mindig újra meg újra. A gyereknek ezektől fog kialakulni az ünnepi kép a fejükben és a közös családi tévézést is sokkal jobban fogja élvezni és egy szép emlékként tárolja majd, mint egy hagyományos, hétköznapi közös filmezést. A gyerekekben van a jövő, ahogy formáljuk őket úgy fognak hatni majd a világra. Én biztos azon leszek, hogy beépítsem a tudatába, hogy a megújuló energia kulcs a boldog és szebb jövőhöz!