Egy kislány motorról és bukósisakról álmodozott

Egy kislány motorról és bukósisakról álmodozott

A tévében annyi mindent látni már, az ember rengeteg ingert kap az által, hogy nézi a tévét. Szinte már mindent megtalálni a műsorok kínálatában. Rengeteg sorozat és film áll rendelkezésünkre, minden műfajban, szóval bármit meg tudunk nézni, amit csak akarunk. Teleshopok és jósolással foglalkozó műsorok is vannak, a gyerekeknek pedig ott van az a sok mese, szóval tényleg lehet válogatni.

bukósisakAzonban nagyon fontos, hogy mikor és mit engedünk meg a gyerekeknek. Ugyan én még nem vagyok szülő, de biztos vagyok benne, hogy a gyerekemet nem fogom azért leültetni a tévé elé, hogy majd ott megtalálom, és addig sem kell figyelnem rá. Legalább is sok szülőtől hallottam már, hogy leültetik a gyereket a tévé elé, hogy addig is ők tudják csinálni a dolgukat és tudják, hogy a gyereknek nem lesz baja, mert a tévé előtt ül és szinte levegőt sem vesz már, annyira bambulja a tévét.

Nem lesz baja? Erre mindig vissza szoktam kérdezni, nekem ne mondják már, hogy a gyereknek nem lesz baja attól, hogy egész nap bámulja, ahogy az emberek ölik egymást a filmekben, vagy éppen mást csinálnak, amit mondjuk, egy hat éves kisfiúnak egyáltalán nem kellene látnia.

Persze ezt lehetne még feszegetni, mert szerintem ettől a sok értelmetlen műsortól, ami a tévében megy, mindenki iq-ja lecsökken. Nem értem, hogy mi abban a szórakoztató, hogy az akció filmekben mást sem csinálnak, csak ölik egymást, és autóval kergeti egyik a másikat. Két percenként felrobban valami vagy valaki.

De azt sem tudom megérteni, hogy miért nem tudnak a rendezők olyasmit piacra dobni, aminek értéke is van, és itt pont a különböző együttesek és énekesek klipjei is eszembe jutottak. Ugyanarról szól mindegyik, legalább is azok, amiket ezek a csúcskategóriás csatornákon játszanak. Pénz, nők, könnyen jött siker, hatalmas luxusautók, és még sorolhatnám. Ezek csak azt sugallják, hogy az életben semmi más nem számít, csak az anyagiak és az, hogy megmutassuk a világnak, hogy mink van. És az a baj, hogy a gyerekek is már ezt látják, és éppen ezért, ha egyből nem kapnak meg valamit, akkor már hisztiznek érte a szüleiknél. Akik meg már nem bírják a folyamatos hisztit, ezért leültetik a gyerekeket a tévé elé, hogy addig is csöndben maradjanak. Mehet mellé még egy kis chips, és már garantált a csönd a lakásban.

De a felnőttek is hasonlóképpen működnek, ők is elhiszik, hogy ez így is működhet, és sajnáltatni kezdik magukat, hogy nekik bezzeg ebből a csillogásból semmi nem jutott és unalmas az életük. Mert nincs luxusautójuk és kacsalábon forgó villájuk. Nem veszik őket körbe a giccses ruhába öltözött „barátok”, és egyebek. És éppen ezért leszünk depressziósak. Mert elhisszük, hogy az az igaz, ami a tévében megy, és nem az, amiben élünk.

Pont hasonló szituáció volt egy ismerősömnél is, amikor náluk voltam. Nekik már van egy négy éves kislányuk, aki egyszer a tévé előtt ülve egy reklámot látott, ahol egy pasas a haverjaival motorral süvítettek valahova. A kislánynak nagyon megtetszett a férfi bukósisakja és közölte a szüleivel, hogy neki is kell bukósisak, de mellé motort is szeretne, mert majd azzal jár az óvodába. Persze a szülei rögtön rávágták, hogy ez még kicsit korai, de a kislány nem értette, hogy miről van szó. Addig-addig hajtogatta, hogy neki kell bukósisak és motor is, amíg a szülei rá nem vágták neki, hogy kap majd a születésnapjára.

Persze a kislány ezt nem felejtette el, és egy hét után is rákérdezett, hogy mikor fogja megkapni, ő nem akar a születésnapjáig várni. A szülei pedig végre összeszedték minden bátorságukat és elmondták neki, hogy nem fog kapni, hiszen még nem vezethet motort. Túl pici még hozzá, és várnia kell ezzel. A kislány pedig másnap közölte, hogy nem kell neki motor, inkább lovacskát kér, mert a filmben az egyik lánynak volt egy lova, amivel iskolába járt, de erre is egy nem volt a szülei válasza. Ő pedig teljesen kiakadt. Éppen ezért fontos, hogy a gyereket a szülők neveljék, ne a tévé, mert mindent elhisznek a gyerekek, ami nem jó, mert nem az elképzelt életben élünk, hanem a valóságban, ahol egy négy éves kislány nem vezethet motort és nem vesznek neki a szülei csak úgy egy lovat, mert ő éppen kiejtette a száján, hogy mi kell neki.