Egy interjúban beszéltem az energiahatékonyságról

Egy interjúban beszéltem az energiahatékonyságról

Mivel tévénél dolgozom, nem ritka, hogy engem kérnek fel, hogy csináljak egy interjúk egy adott témában. Néha ezek nem annyira érdekesek, de valamikor kapok egy olyan témát, ami nagyon is aktuális. Engem például mindig is érdekelt az ingatlanpiac, és nem is tudtam, hogy milyen fontos most az energiahatékonyság. De a legutóbbi interjúban egy olyan emberrel beszéltem, aki elmondta, hogy miért fontos, hogy legyen egy háznak tanúsítványa arról, hogy mennyi energiát

Az energia tanúsítvány egy eszközminősítés, amely megmondja, hogy jelenleg mennyire hatékony egy ház energiagazdálkodása és milyen hatást gyakorol a környezetre.

A megkövetelt tanúsítvány típusa attól függ, hogy az ingatlan kereskedelmi vagy lakossági-e. Háztartási vagy önálló lakásokhoz, ahogyan azt a kormány osztályozza, háztartási házirendre van szüksége. A tanúsítvány típusa attól is függ, hogy az ingatlan meglévő vagy új építésű-e.

Az ingatlanának energiateljesítményét A-tól G-ig terjedő skálán kell meghatározni és mérni, és az A a leghatékonyabb energiafelhasználó. A meglévő ingatlanok átlaga általában egy D besorolás körül van, de ennél kevesebb azt jelenti, hogy az épület CO 2-lábnyoma növekedni kezd.

Az energiaértékelés befejezése után a tulaj javaslatokat kaphat az energiahatékonysági besorolás javításához, valamint persze a tanúsítványt is megkapja. Ez a tudás és persze a javítások nem csak hozzájárul ahhoz, hogy otthona és a környezete kissé zöldebbé váljon, de pénzt takaríthat meg ezzel a tulaj!

A tanúsítvány beszerezhető egy kormány által akkreditált energiaértékelő segítségével az ingatlan értékeléséhez és a tanúsítvány elkészítéséhez. Minden akkreditált értékelő személyi igazolvánnyal rendelkezik. Az értékelésről nyilvántartást vezetnek, miután elrendezték. Csak a nyilvántartásban található tanúsítványok érvényesek. Az összes országos értékelő képesített a tanúsítvány értékelés elvégzésére és az igazolás bemutatására.

Ezután megkérdeztem azt is az interjú során, hogy szükségem lehet energia tanúsítványra a házam eladásához ? A rövid válasz szerinte erre: igen. A tanúsítványt a törvény előírja, az ingatlan építésekor, eladásakor vagy bérlésekor. Ennek elmulasztása pénzbírságot vonhat maga után.

Meddig tart egy ilyen tanúsítvány? Ez legfeljebb tíz évig tarthat, és egy ingatlan azonnal megbízhatóan forgalomba hozható. Ha azonban az ingatlant négy hétre vagy hosszabb ideig eltávolítják a piacról, és a tanúsítvány lejárt a marketing folyamat során, akkor az ingatlan újbóli forgalomba hozatalához meg kell újítania azt. Ha a közelmúltban elvégezték az ingatlan értékelését, akkor nem kellett már egy ideig aggódni egy másik miatt.

Elégedett voltam az interjúval, mert nagyon sok mindent megtudtam, amiről nem beszélnek eleget, pedig sok embert érint. Sokan próbálják meg eladni házukat, és sokan vannak olyanok is, akiket meg a vásárlás érdekel. Az energiahatékonyság ma egy nagyon aktuális téma, amit mindenkinek figyelembe kell vennie.