Másmilyen lett a tévézés, de még mindig sokak életének a része

Másmilyen lett a tévézés, de még mindig sokak életének a része

Hiába mondják sokan, nekik aztán már nem lesz TV-előfizetésük soha többé, azért a nappaliban még mindig ott a helye a készüléknek, ahol régen volt. Szemben a kanapéval, továbbra is központi helyen, tehát akik azt jövendölték, hogy meg fog változni a nappalik és hálószobák kialakítása, mert nem kell már TV, tévedtek. Persze, már a TV-re is a netes tartalmak érkeznek főleg, a legtöbbeknél, de pont azt csinálja az emberek jó része esténként, mint régen: ülnek a TV előtt és szórakoznak.

Ami a legjobb persze, hogy már ők dönthetik el, mi menjen rajta, mi kerüljön képernyőre. A “tévé” alatt már nem egy állami üzemet értünk, ami dönt helyettünk és ebben kizárólagos jogköre van… Ma már azt nézünk, amit csak szeretnénk. És ami még ennél is jobb a XXI. században, hogy az élet minden területéről elmondható valami hasonló. Nekünk, otthon lehet már bármink, olyasmi is, amit szolgáltatni régen valaki más kiváltsága volt. Valakié, aki az életét rá tette, hogy az a dolog a hivatásává váljék. Ki hallott még olyat például, hogy valakinek otthon pizzakemencéje legyen, mondjuk? Olyan, ami saját, és nem étterembe jár a minőségi, eredeti, nápolyi pizzáért? Vagy olyat, hogy valaki saját fagyis pultot, fagylaltfagyasztót, vagy ilyesmit tartson otthon, és ne kelljen mindig a Family Frostra várni, hanem mindig nagy mennyiségben fogyaszthasson otthon nyalánkságokat?… Mostanában sok hasonló előfordul. Hogy miért?

Nos, van például egy Rdealer.hu – Dealer – Gastro & Ice Dealer néven megtalálható kereskedő, akiknél minden ilyet lehet kapni. Úgy értem, az említett pizzakemencétől a fagyis pultig bármit. Bárkinek. Tiszta XXI. század: ott vannak a neten, bárki böngészhet náluk, azt veszünk, amit szeretnénk – a vendéglátás tehát már nem egy kizárólag professzionalizált, belterjes közeg. Ha még csak tervezünk valami vendéglátó egységet létrehozni, mert van ilyen érdekeltségünk, vagy nem is vagyunk benne biztosak, hogy ezt akarjuk, csak érdekelek minket a nagyüzemi tésztasütés, fagylaltozás, és egyebek, akkor is ott a helyünk a weboldalukon. Végtelen a felhozatal náluk – annyi minden lehet kapni, amit végigböngészni rengeteg idő, de miért ne tennék? Ha egyszer ez az egyik legjobb ilyen kereskedő és ekkora választék van…

Persze, azt azért le kell szögezni, hogy ők tényleg a vendéglátóiparban elvárt magas minőséget kínálják megvételre. Illetve a húsipar számára is szolgáltatnak. Egyik “hívószavuk” a visszatérő vevőkör garantálása. Több mint 20 éves történetükben mostanra eljutottak odáig, hogy óriási raktár-kapacitással és bemutatóteremmel is rendelkezve várják a vevőket. Szóval azért nem kismiska, ami náluk fogad minket. Többnyire éttermek és hasonlók vesznek tőlük bármit, de bárki felveheti velük a kapcsolatot.

A teljesség igénye nélkül, az általuk forgalmazott márkák közt vannak: Eloma, Bravo, BWT, Carpigiani, Ilsa, KitchenAid, Liebherr, Isa, Dadaux, Desco és egyebek. Kérésre segítenek a kiszállításban, és mindenre van garanciájuk. Ajánlanak használt termékeket is, de utóbbi ezek körére szintén vonatkozik, persze limitáltabb idővel. És ha valaki érti, miben áll azon felszerelések lényege, amiket kisebb vagy nagyobb “üzemek” számára terveztek, tudja, hogy ezek hosszú életű dolgok. Nem véletlen, hogy a használt cuccoknak is van piaca ilyen tekintetben. És az Rdealer mindennel kereskedik, amit valaki ilyen területen belül mozogva kereshet. Ezért kézenfekvő, hogy nem csak új termékek szerezhetők be általuk.

De, persze, az új, márkás dolgaik számítanak a “csúcsnak”, én azt mondom. Pizzakemencéből az egyik legjobbnak számító, Cuppone termékeit ajánlják, de azért szeretem még mind a webes, mind a Facebook oldalukat, mert rengeteget olvashatunk náluk ezekről a termékcsaládokról, vagy akár a professzionális sütés-főzésről, ha még tényleg csak érdeklődünk, és a távlati tervek nem teljesen kristályosodtak még ki. Vagy épp nem hallottunk még mindenféle, a szakmában ismert márkáról. Náluk hallhatunk.

Én, félig outsiderként, a weboldalon tudtam meg, hogy létezik például már az “okos sütés” fogalma is. Ez utóbbiról az Eloma termékek leírása során hallottam/olvastam. Nagyjából annyit takar, hogy ételtípusra lebontva állíthatjuk be már a sütőt, így az maga választja meg a hőfokot, sőt nem csak azt, hanem a sütési időt és a páratartalmat is. Valami ilyesmiről beszéltem, amikor azt részleteztem, hogy nem minden ilyesmi való csak a profi konyháknak. Amennyiben már itt tart a technológia, miért ne ismerkedne ezekkel a profi dolgokkal bárki?

Az Elomáról azt írják még, hogy ez a komplexitás persze a profi vendéglátást, és konyhai működést is segítheti, nagy mértékben. Mármint az a komplexitás, vagy komplex működés, ami egy kombi sütőt és párolót jellemez. Több évtizedes múltú gyártóról beszélünk, müncheni eredettel. Történetük során végig az írta le őket a legjobban, hogy az adott korszak technológiáját meghaladó dolgokkal rukkoltak elő – ezért is nagyszerű, hogy ők is megtalálhatók az “Rdelaer.hu: Dealer – Gastro & Ice Dealer” kínálatában. És az Eloma egy olyan cég, akik ezekkel párhuzamosan még a környezettudatosságra is figyelnek! A megbízhatósági paraméterről nem is beszélve…

Több szériájuk is figyelemreméltó: Genius és Multimax. Amikor az Rdealernél kerestem, már az értékesítési felületen rá a nevükre, én 146 darab terméket találtam! Különböző méretek, kapacitások, gázzal vagy villanyárammal működő sütők és párolók! Modernitás: érintőképernyős vezérlés a kijelzőn, ami lehetővé teszi azt is, hogy az opcionális automatizáltság ellenére bármikor belenyúlhassunk a folyamatba, és állíthassunk például hőfokot.

Szóval ez tűnt a legjobbnak, nekem, sütés-főzés témakörben. Ha azonban mégis amolyan, mindennel rendelkező, professzionális konyhát szerelnénk fel, ami mondjuk inkább egy kávézóra, vagy juice báréra jellemző, akkor egy másik termékcsalád (illetve gyártó) is különösen figyelemreméltó lehet az Rdealer kínálatában. Ez pedig nem más mint a Santos. Ők nem német, hanem francia színekben kezdték. És hát ők sem tegnap. Több, mint fél évszázada! 60 évnél is régebben, pontosabban. Példájuk jól mutatja, hogy milyen fontos ilyen téren is a kutatás-fejlesztés. Ez utóbbi, nemzetközi elismerések elnyeréséig, több mint 100 országban való ismertségig repítette őket, noha, eleinte “csak” kávédarálókat, vagy például sajtreszelőket készítettek.

Az Rdealerről elmondható, hogy gyakran megfordulnak nemzetközi kiállításokon, így ők is garantálják, hogy a Santos mindenhol ismert és elismert márka. Fontos ismérvük még termékeik folyamatos javíthatósága, így kvázi “örök életűvé” tétele. Mindez nem csak a tartósságot garantálja, hanem ebből következően a környezetbarátságot. Nem kell egy terméket állandóan elhajítani, ha már nem úgy működik, mint a kezdetekkor. Tartós, és megbízható terméket kell venni, amit lehet javítani is. És olyan lesz, mint újkorában.

Olyat, amihez a gyártó mindig biztosítja a szükséges alkatrészt az esetleges javításhoz. A Santosnál ez természetesen adott. És minden más termék mustráján is rengeteg dolgot figyelembe vettek akkor, amikor az Rdealer “Dealer – Gastro & Ice Dealer” cégnél forgalmazni kezdték. Mert ez a magyar kereskedő is rendelkezik, ahogy említettem, a szükséges tapasztalattal és világlátással, ami ahhoz kell, hogy megítéljék, milyen gyártók dolgait volna érdemes eljuttatni a magyar vendéglátósokhoz. Vagy bárkihez, aki elvárja a magas minőséget! Ha magunk is ilyenek vagyunk: rdealer.hu.