Az archívumba végre megérkezett az új polcrendszer

Az archívumba végre megérkezett az új polcrendszer

Már egy ideje tervezgettük, hogy az archívumban rendet teszünk. Sajnos nem mindenkire jellemző az, hogy amit kivesz a helyéről, azt sikerül ugyanoda vissza is tennie, épp ezért egyre inkább elharapózott a rendetlenség, s ha nincs Julika, az archívum mindentudó őrszeme, akkor gyakorlatilag nem tudtunk volna archív anyagokat hasznosítani, mert rajta kívül senki nem tudta volna ezt előkeríteni a rendszer és átláthatóság teljes hiányából adódóan. Két nappal ezelőtt azonban bekövetkezett az, amitől mindenki rettegett: Juli betegszabadságra ment. A János jelenéseiben leírt apokalipszis eltörpült amellett, amit akkor tapasztaltunk. Végső soron arra jutottunk, ez így nem mehet tovább. Szükséges egy Dexion polc, de inkább több is az archívum rendbetételéhez.

Bőszen keresgélni kezdtünk, miként is oldhatnánk meg a legprofesszionálisabban a polcrendszer átalakítását, mely természetesen előfeltétele volt egy megfelelő, átlátható polcrendszer kialakításának. Arra gondoltunk, hogy ha már ilyen munkába fogunk, akkor érdemes lenne a raktárunkat is néhány új Dexion polc segítségével átrendezni, átjárhatóbbá és letisztultabbá tenni. Felhívtam egy ezermester ismerősömet, ő hova fordulna ezügyben. Nem csalódtam, most is, mint mindig, remek tippel szolgált, a RackingLog nevű céget ajánlotta, akikkel korábban már ő is együttműködött, s nagyon minőségi salgó polcokat szerzett be tőlük.

Utánanéztem, pontosan milyen lehetőségek közül lehetett választani. A polcos állványos megoldás mellett számos érvet tudtunk felsorakoztatni. Egyfelől nagyon fontos volt az, hogy semmiféle flancra nem volt szükségünk, ellenben egy strapabíró, biztonságosan rögzített polcrendszert tekintettünk alapkövetelménynek ahhoz, hogy mind a felbecsülhetetlen értékű archív anyagaink, mind a raktárban mozgolódó kollégák biztonsággal tartózkodhassanak az archívum helyiségében. Mivel a különböző tematikus és kronologikus csoportok kialakításánál is előfordulhatott az, hogy egyenetlenül oszlanak el a felvételek, nagyon tetszett a polcok azon tulajdonsága, melynek köszönhetően a polcok állíthatóak voltak. Ezzel a megoldással 33 mm-ként lehetett változtatni az elosztásukat, ez abszolút ideálisnak tűnt.

A polcok terhelhetősége is ideálisnak tűnt a leírás alapján, hiszen akár 280 kg-ot is elbírtak. Ez is sarkalatos pont, hiszen még a lehetősége sem merülhet fel annak, hogy pl. a felszerelésünk meghibásodik amiatt, hogy leszakad az egyik polcunk. Bár nem tűnik fontos szempontnak, nagyon örültek a kolléganőim annak, hogy csavarmentes kivitellel készültek a Dexion polc, amit kiszemeltünk a célra. Ők azt mondták, szerintük sokkal kevésbé idegen és rideg ez a megoldás, mint a csavaros.

A termék leírása könnyed összeszerelhetőséget ígért, aminek nagyon örültünk, mivel az időtakarékosság is lényeges egy ilyen munkánál. Dacára jelentős terhelhetőségüknek, a polcok súlya nem túl számottevő, így a mozgatásuk is sokkal egyszerűbb. Julika időnként szükségét érzi annak, hogy rendezkedjen, így akár a tehertől már megszabadított polcok áthelyezésével ő is boldogulhat.

Nagyon tetszett, amit olvastunk, ezért hát úgy döntöttünk, e termék mellett tesszük le a voksunkat. Meg is rendeltük az archívum felszereléséhez szükséges valamennyi polcot, s nem kellett csalódnunk, hiszen a weboldalon kommunikált szállítási időt tudta tartani a cég, 3 napon belül ott is volt minden, amit igényeltünk. Az összeszerelés, bár elbíbelődtünk vele egy darabig, hiszen nagyon sok polcot kellett összeállítanunk, egyáltalán nem volt megterhelő, hiszen tényleg egyszerű mechanizmusról volt szó.

Amint kész voltak a polcrendszer, elkezdtük „belakni” a temérdek archív anyaggal, valamint  a raktárat is a különféle eszközeinkkel. Jó volt végre úgy elrendezni a dolgainkat, hogy van elegendő helyünk, nem kell még a padlón is lemezeknek és kazettáknak sorakozniuk – ez annál is inkább örömteli volt, mert egyszer már eláztattunk néhány ablak alatt tárolt hangversenyfelvételt, amikor nyitva maradt a nyílászáró. Ami persze a legfontosabb, hogy a mi pótolhatatlan Julinknak is kézre áll ez az új elrendezés, mindenhez könnyedén hozzáfér, nem kell kupacokat kerülgetnie, s nagy örömére a szeretett kis címkéit is el tudja helyezni az új polcokon.