Ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018

Ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018

Mostanság egyre kevesebben néznek tévét. Különösen a fiatalok körében. Ez egyrészt érthető, mivel a számítógép erősen túlszárnyalja a tévét. Viszont az is közrejátszik a dologban, hogy az idősek már nem tudják megtanulni. Még ha segítünk nekik, akkor sem! Minden tiszteletem azé az idős emberé, aki még idős korában is tud új dolgokat tanulni. Kevés az ilyen ember, de minden tiszteletem az övéké.

Sajnos az én szüleim nem ilyenek. Ők csak a tévét nézik, esetleg újságot is olvasnak, de számítógép közelébe nem igen mentek még. Felajánlottam nekik, hogy ha akarják, én szívesen megtanítom őket pár dologra, de elvetették az ötletemet. Azonban sokszor meglátogatom őket, hiszen nem lakok messze tőlük. Múltkor is nagy örömmel láttak minket.

  • Gézukám! Hát megjöttél? -“röpült felém anyám”.
  • Nem anya, még a buszon vagyok.
  • Most is olyan pimasz vagy, mint kiskorodba!
  • Ne haragudj, nem bírtam ki. – kuncogtam.
  • Gézukám! – szólt apám. – Légy szives, nézd már meg az interneten, hogy az ablakcsere, napelem és szigetelés pályázatot, ami 2018-ban volt, idén is meghirdetik? Mert most talán élnénk vele! Kell egy kis felújítás, már nem bírjuk fizetni a sok rezsit!
  • Tavaly volt ilyen pályázat? Nem is tudtam róla! – csodálkoztam.
  • Igen, még a Jóska mondta!
ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018

Jóska a szomszéd bácsi. Apámmal egykorú, de sokkal jobban képbe van a dolgokkal. Ablakcsere? Napelem? Nem is rossz ötlet! Sejtettem, hogy nem a szüleimnek jutott ez eszébe.

Elkezdtem keresgélni a neten, és tényleg van ilyen pályázat. Méghozzá idén, 2019-ben is meghirdetik! Azért tűnik ez nekem jónak, mivel a Lakossági energiatakarékossági hitelprogram keretében 0%-os hitelt nyújtanak a magyar családoknak. A több, mint 100 milliárdos összeget kizárórag lakásszövetkezetek, társasházak és magánszemélyek energiahatékonysági beruházásaira költenék. Szerintem ez nagyon jó dolog, sőt, még azt is megkötik, hogy a beruházások felét magánszemélyeknek adják! És apámnak abban is igaza volt, hogy ezt az összeget lehet kérni ablakcserérre, napelem rendszer kiépítésre, napkollektorokra, szigetelésre, hőszivattyúk telepítésére és hőszigetelésre!

A felvehető összeg skálája széles. 500 ezer forinttól 10 millióig bármennyi összeget lehet igényelni. A megújuló energia pedig fontos. Viszont kérdéses, hogy a szüleim 20 év alatt vissza tudják-e majd fizetni ezt az összeget? Talán, ha én kezeskedem érte, akkor megkapjuk a hitelt. Hiszen a feltétel mindösszesen annyi, hogy 20 éven belül vissza kel fizetni, és rendelkezni kell 10% saját forrással. Nos, apa később elmondta, hogy azért nem pályázták már meg tavaly ezt a hitelt, mivel tavaly még nem rendelkeztek elegendő önerővel. De egy év alatt össze tudták gyűjteni ezt az összeget. Mégiscsak előre látóak az én szüleim is!

  • Gézukám! Nagyon jó lenne, ha megkapnánk ezt a hitelt, hiszen ha mi majd meghalunk, te öröklöd meg ezt a házat! És szeretnénk, ha egy szép, felújított házat kapnál! S a hitelt majd fizetjük amíg élünk! – mondta apám.
  • Jaj, ne mondj ilyet apám! Ti még nagyon-nagyon sokáig fogtok engem boldogítani a sok kérdéseitekkel!
  • Fiam! – mondta anyám.

Mindegyik beruházás közül a napelem rendszer kiépítése volt a legfontosabb, hiszen ezáltal szabadulhatnak meg a villanyszámlától. A https://napelempalyazatok.hu/ oldalon lehetett kérni árajánlatot, mivel még egyikünknek se volt fogalma arról, hogy pontosan mennyibe is fog ez kerülni. A szakemberek elmondták, hogy csak a kiszállás után tudnak pontos árat mondani, de ne aggódjunk, mert a kiszállás ingyenes. Ezt követően eljöttek és felmérték a szüleimnél a tetőszerkezetet. Mázlink volt, mert a ház teljesen alkalmas volt napelemrendszer kiépítésére.

Ezt követően pedig megpályáztuk a hitelt, amelyet sikeresen elnyertünk. Holnap kezdik a munkálatokat a szakemberek. Szurkoljatok, hogy minden a lehető legnagyobb rendben menjen! Én úgy gondolom, jó döntést hoztunk!