A tévéből hallottam először a tárhely bérlésről

A tévéből hallottam először a tárhely bérlésről

Szeretek a szabadidőmben tévézni. Leköt és megnyugtat. Bár sok a gagyi, semmitmondó műsor, mégis kényelmes, hogy nem kell keresgélni a filmeket, minden megy magától. A hírműsorokat persze fenntartásokkal kezelem, szeretek több forrásból is tájékozódni, így a történésekről nem csak a képernyőről informálódok. Amennyiben valami érdekes dologról beszélnek a TV-ben, sokszor utánanézek a neten, hogy jobban rálássak a témára. A tájékozottság számomra nagyon fontos, szeretem tudni, hogy mi történik a világban.

Néhány hete hallottam a tévéből a tárhely bérlésről, amit a weboldallal rendelkezőknek ajánlottak. Egyből felkaptam a fejem, mivel Ákosnak, a testvéremnek, van egy webshopja, ahol bútorokat, illetve különböző berendezési tárgyakat árul. A tesóm rengeteget panaszkodik a honlapja működésével kapcsolatban, mivel sokszor leáll, lefagy. Ákos nem igazán ért az informatikai dolgokhoz, ezért gyűlik meg ilyen sokszor a baja a webshoppal. Emiatt amint hallottam a tárhely bérlés fogalmáról, egyből tüzetesebben utánajártam a témának.

A tárhely szolgáltatás lényege, hogy látványos sebességnövekedés érhető el általa, valamint sokkal stabilabban, biztonságosabban működik a weboldal.

Az SSD tárhelyet ajánló vállalatok közül a RackForest tűnt a leginkább szimpatikusnak. A cég Linux-alapú webtárhely szolgáltatása megbízható szervereken, gondosan tesztelt szoftverekkel, nagy tapasztalattal rendelkező rendszergazdákkal és képzett ügyfélszolgálattal rendelkezik. Tárhely szervereiken a cPanel-t használják. A CloudLinux biztosítja a tárhelyek stabilitását úgy, hogy ügyfelenként limitálja a felhasznált erőforrást, így a felhasználók nincsenek hatással a szerveren lévő többi tárhelyre.

Amennyiben a merevlemez alapú tárolást választjuk a meghajtó tipikusan csak 180 IOPS teljesítményt képes elérni, míg az SSD 75.000 IOPS-sel töltődik be. Az oldalak gyorsasága nem elhanyagolható, mivel a Google a szájtok rangsorolásánál a gyorsaságot is figyelembe veszi. Ennek értelmében a nagyobb sebességű weblapoknak több esélyük van, hogy a Google első tíz találata között felbukkanjanak. Ezeken kívül pedig nem igazán nyitunk meg mást. Ha belegondolok, én csak ritka esetekben kattintok át a második oldalra, a harmadikra pedig már szinte sosem megyek át.

A gyorsabb webshop jövedelmezőbb is lehet, hiszen egy felmérés szerint két másodperces késés az egyik oldal betöltődésekor 20 százalékkal is növelheti a kosár eldobását, ami 87 százalékos vevővesztést jelent. A bevétel szempontjából tehát nagy kiesés lehet, ha lelassul az internetes bolt.

A gyorsaság mellett más pozitív hatása is van az SSD tárhelynek. A hagyományos tároló egységek, mint például a merevlemez mechanikus szerkezet, mozog, hőt termel, emiatt sokszor leáll. Az SSD szerver megbízhatóbban működik, kisebb az esélye a hirtelen leállásnak. Tehát a tárhely bérléssel megoldódhat Ákos legnagyobb problémája, elérheti, hogy ne álljon le folyamatosan az internetes boltja.

A környezettudatos életmód nagyon fontos számomra, azonban sosem hittem, hogy a környezetkímélés tárhely bérléssel is megoldható. Az SSD mintegy ötször hatékonyabban használja fel az energiát, mint a merevlemezek. Egy felmérés azt bizonyította, hogy egy SATA háttértáron 6,43 Watt, míg egy SSD-n 1,19 Watt energiát igényelt. Tehát a zöldebb működés érdekében is ajánlott a tárhely szolgáltatást választani.

A RackForest oldalán beszerzett információk birtokában bátran ajánlhatom a szolgáltatást a testvéremnek. Ákos több tárhely csomag közül választhatja majd ki a számára megfelelőt, amennyiben sikerül meggyőzzem az SSD hatékonyságáról. A csomagok közül szerintem az SSD Fifteen és az SSD Thirty illik leginkább a webáruházához. Az SSD Fifteen számos terméket forgalmazó, közepes forgalmú webshopoknak tökéletesen megfelel, kb. napi 1000-1500 egyedi látogatóig. Az SSD Thirty nagyszámú terméket és nagy felbontású képeket tartalmazó webshopoknak ajánlott, közepes látogatottság mellett, megközelítőleg napi 1000-1500 egyedi látogatóig. Tehát a két csomag elég hasonló, emiatt nem tudom eldönteni, hogy Ákos számára melyik lenne alkalmas.

A tárhely bérlés árak csomagonként változnak. Az SSD Fifteen 1 900 forintba kerül havonta, ami bruttó 2 413 forintot jelent. Az SSD Thirty ettől jóval drágább, hiszen 3 700 forintba kerül havonta, ami bruttóban 4 699 forint. Az árkülönbség megmutatkozik a csomagok tulajdonságaiban is, hiszen a nevükben található szám a tárterületet jelöli meg. Ennek értelmében az SSD Fifteen-hez 15 GB tárterület tartozik, míg az SSD Thirty csomaghoz 30 GB. Különbség mutatkozik még a hozzárendelhető domainek kapcsán is. A Fifteen-hez 25 domain rendelhető, míg a Thirty-hez 50. A harmadik és egyben utolsó különbség a két csomag között az, hogy az állítható adatbázisjogok mindkettőben vannak, azonban az SSD Thirty csomagban korlátlan mennyiségben.

A tárhely bérlés árak szerintem nem megfizethetetlenek. Az általam említett két csomag még a viszonylag olcsó kategóriába sorolható. Az SSD Business a legköltségesebb, havi 17 600 forintjával, azonban jár hozzá 150 GB tárhely és 200 hozzárendelhető domain. A legolcsóbb az SSD One, ami évi 3 800 forintba kerül és egyszerű üzleti vagy személyes bemutatkozó honlapok, blogok számára lehet tökéletes, levelezési lehetőséggel, kb. napi 1000 egyedi látogatóig.

A RackForest-nél lehet új domain nevet regisztrálni, de a domain regisztrátor váltás is lehetséges, tehát a már meglévő domain nevet át lehet hozni a céghez.

A csomagok egyszerűen, online is megrendelhetők, mindössze öt lépésben. Először a domain nevet kell kiválasztani, utána az ezzel kapcsolatos beállításokat kell megadni, aztán a szolgáltatás beállításait. Ezután a megrendelés összegzése következik, hogy az ügyfél áttekinthesse a megadott adatokat. Az utolsó, ötödik lépésben pedig már meg is lehet rendelni a kiválasztott csomagot.

A RackForest szolgáltatásai számomra igazán szimpatikusak. Remélem, hogy Ákosnak is tetszeni fognak, és megoldódnak a webáruházával kapcsolatos gondok.