Hasznos műsorok, reklámok

Hasznos műsorok, reklámok

Manapság a TV-ben egyre kevésbé találni értelmes műsorokat. Legalább is nekem ez a tapasztalatom. Minden csatornán igénytelen sorozatok mennek, ahol random emberek csinálnak bolondot magukból jó pénzért. Az emberek pedig nem igazán választhatnak minőségi adást, mert nagyjából ugyan az a választék mindenhol. Ráadásul minden tele van irritáló reklámokkal. Ha véletlenül talál is az ember egy jó filmet, akkor azt kétszer olyan hosszan nézi, mint egyébként a film indokolná, mert rendszeresen megszakítja egy reklám a történet lefolyását. Pontosan ezért manapság én már egyáltalán nem is nézek TV-t. Ha tetszik valami, akkor azt megnézem a számítógépem segítségével online. A hírekről is tudok tájékozódni az interneten. Így legalább mentesülök rengeteg időpazarlástól. Álmomban sem hittem volna, hogy az egyik barátomnál Formula 1 nézés közben még is sikerül látnom egy reklámot, amit hasznosnak találok.

A futam végén ugyanis bekapcsolva maradt a készülék, így egy idő után arra lettem figyelmes, hogy a képernyőn egy úr magyaráz arról, hogy milyen jó napelem rendszert családi házra építtetni, telepíteni. A dolog egy pillanat alatt megfogott.

Mindig is nagy híve voltam a megújuló energiaforrásoknak mivel eléggé környezettudatos vagyok ahhoz, hogy megértsem, nem igazán kéne tovább szennyeznünk a természetet a különböző fosszilis erőforrások használatával. Ráadásul hosszú távon anyagilag is sokkal jobban megéri. Mindig is gondolkodtam benne, hogy beszereltessek egy hasonlót a házunkba, de úgy tudtam, hogy túl sokba kerül a beépíttetés, és ahhoz képest túl lassan térül meg a dolog. Ehhez képest a TV-ben mást hallottam. Mivel viszonylag kevés információt kaptam, és egyébként sem igazán tartom a reklámokat megbízható forrásnak, így utánajártam a dolognak egy kicsit. Meglepetésemre a szakértők is alátámasztották a dolgot. A technológia fejlődése miatt egyre könnyebben elő lehet állítani napelemeket, amik egyre nagyobb teljesítményre képesek. Így a szükséges befektetés mértéke csökken, míg a megtérülés ideje jócskán lerövidül. Ráadásul manapság az Európai Unió, és a Magyar Állam is támogatja az ilyen típusú beruházásokat, ami szintén eléggé megkönnyíti a dolgok lefolyását.

Emellett persze jó néhány követelménynek meg kell felelni. Ilyen például a tájolás. A legjobb a mi féltekénken nyilván a Déli tájolás. Persze az ettől való kisebb eltérés sem probléma. Ezen felül az sem olyan nagy baj, ha poros, koszos levegőjű a település ahol élünk. A gyárvárosok mocskos levegője ugyanis rontja a napelemek teljesítményét, mivel az eső nem képes olyan fokú tisztításra, mint azokon a helyeken, ahol tisztább a levegő.

Persze az sem baj, hogy ha a tetőszerkezet elég erős ahhoz, hogy elbírja ezeket az igen csak súlyos rendszereket. Bár ez a probléma megoldható úgy is, hogy a telepíteni kívánt paneleket a földön helyezzük el, bár így több helyet foglal.

Ha már a helynél tartunk nyilván az sem mindegy, hogy mekkora kiterjedésű rendszert szeretnénk. Sokan a minél nagyobb, annál jobb elvet követik, de ez nem biztos, hogy nyerő. Bár a nagyobb kiterjedés, nagyobb teljesítményt is jelent egyáltalán nem biztos, hogy ez anyagilag is hasznunkra válik. A pluszban kitermelt áramot a szolgáltató ugyan megvásárolja, de jóval alacsonyabb áron, és ráadásul ugyan úgy kell belőle adóznunk is. Emellett számlaképesnek kell lennünk, és rengeteg papírmunkával is együtt járnak az ilyen tervek. Azt minden esetre kijelenthetjük, hogy a leggyorsabb megtérülést akkor érhetjük el, ha annyi energiát nyerünk kis a napsugarakból, amennyi ahhoz szükséges, hogy egyáltalán ne kelljen az áramért fizetnünk. Annyiban érdemes előre gondolkozni, hogy nyilván a későbbi fejlesztéseink miatt lehet, hogy pár év múlva több áramra lesz szükségünk. Egy kis ráhagyás tehát nem ártalmas.

Ami még fontos lehet, hogy amiről eddig szó volt az napelem rendszer és nem napkollektor. Elsőre felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség, de valójában nagyon is sok. A napkollektor ugyanis a napsugarak hőjét alakítja át, míg a napelem a fény elektromágneses hatásait használja ki ahhoz, hogy ellássa háztartásunkat a szükséges energiával.

Minden esetre én ár aktivizáltam magam, hogy elindítsak egy ilyen projektet és a legnagyobb meglepetésemre ezt egy TV reklámnak köszönhetem. Úgy tűnik, hogy mégis csak vannak olyan dolgok is a színes dobozban, amikre érdemes odafigyelni, de azért még így is alaposan meg kell gondolni, hogy mi az amit elhiszünk, és mi az amit nem, és mire szánunk időt és mire nem. Viszont a napelemekbe való befektetés kétségkívül nem időpazarlás, így mindenkinek csak ajánlani tudom.