Miért nincsenek napelem reklámok a televízióban?

Miért nincsenek napelem reklámok a televízióban?

Emlékszem még gyerekként sokat bámultam a tv-t, mert ott ment az összes jó mese, amiről aztán másnap beszélgettünk a játszótéren. Persze, ez nem helyettesítette azt, hogy a szüleim olvassanak nekem, de kiegészítőnek jó volt. Azokból az időkből nem rémlik, hogy a reklám blokkok közel azonos hosszúságúak lettek volna egy-egy filmes etappal. Egy-két szünettel megszakítottak egy hosszabb filmet és ennyi volt, akkorra általában már egyébként is szólított a természet, vagy akartam hozni egy tál pattogatott kukoricát magamnak. Aztán persze ahogy cseperedtem ez a világ egyre inkább változott, formálódott. Egyre több mindent akartak velünk megvetetni és ebből egyre nagyobb százalék volt kimondottan hülyeség. Az iskolában a média órákon persze próbálták velünk megtaníttatni, hogy ezek a reklámok milyen módszerekkel dolgoznak és hogyan kerülhetjük el, hogy igazán hassanak ránk – de ha valaki reggel és este is ezt a ládát bámulja, az nem hiszem, hogy mindenre nemet fog tudni mondani.

Napjainkra pedig már teljesen átalakult ez az egész rendszer. Minden arra van kitalálva, hogy az egyszerű lélek meglássa a terméket és tv-ben, lássa hogy attól milyen szép és jó lesz az élet egy csapásra és szegény észre sem veszi, de máris fejvesztve rohan a boltba vagy rendeli meg az adott holmit – ami egyébként teljesen felesleges a számára. Mindezt pedig legalább olyan hosszú blokkokban tálalják elénk, mint egy-egy rész az filmből vagy sorozatból. Eljutottam tehát odáig, hogy köszönöm szépen, nem nézek televíziót. Ha a szüleimnél vagyok, akkor hallom hogy szól a háttérben valami, de a tudatom közelébe se ér, hogy mit szövegelnek belőle.

Azt sajnálom csak leginkább talán, hogy amennyi hülyeséget és felesleges dolgot ránk tudnak tukmálni, azzal az erővel akár értelmes és megvételre érdemes dolgokról is eshetne szó. Gondolkodtatok már például azon, hogy napelem reklám miért nincs a tv-ben? Persze ez sok összetevős dolog. Egyrészt, mert Magyarországon leginkább csak forgalmazók vannak, akik leginkább kisvállalkozók, tehát nem éri meg nekik reklámozni. Másrészt pedig talán a másik csoport a tervező – kivitelező oldal, akiknek szintén nincs rá szükségük, hogy ezen a csatornán szerezzenek ügyfeleket. Harmadrészt pedig továbbra is egy meglehetősen drága beruházásról beszélünk – amihez már elérhetők pályázatok és különböző formában lévő támogatások – de a tökéletes végeredményért zsebbe kell nyúlni. Ami pedig drága, azt nem a tv-t bámuló átlagember fogja megrendelni, úgy, hogy nem is érti miről van szó pontosan.

Pedig milyen jó lenne egy olyan világban élni, ahol ennyire fontos és szem előtt tartott dolog a környezettudatosság és a megújuló energiaforrások használata. Nem is kell talán annyira nyugatra mennünk ahhoz, hogy erre jó példát találjunk. Legközelebbi szomszédaink például rendkívül jól hasznosítják ezeket a természet által rendelkezésünkre bocsájtott eszközöket. Nálunk sem lenne ez utópia már, hiszen lehet pályázni különböző támogatásokra, amely segítségével sokkal könnyebb elindulni egy zöld úton. Természetesen azt senki nem várja, hogy fogyasztástól és technikai paraméterektől függően valaki zsebből kivágjon 4-5 millió forintot csak úgy kedvtelésből – bár hozzáteszem, hogy valahol ez lenne a normál életszínvonal – azonban a támogatási rendszernek köszönhetően ezen a kezdeti nehézségen is könnyen túllendülhetünk.

Gondoljunk csak bele, milyen gyönyörű lenne egy rezsi mentes élet! Persze itt most azért erősen nagyot mondtam, hiszen ahhoz, hogy teljes rezsi megszűnjön komoly átalakításokra van szükség – de nem lehetetlen! Vegyük csak részenként, miből áll össze egy ilyen költség:

  • víz
  • gáz (fűtés + főzés)
  • áram
  • internet + tv + telefon
  • biztosítás.

Egy napelemes rendszer segítségével egy háztartás képes önmagának megtermelni a szükséges energiát (áramot). A napelemek a napsugárzás elektromágneses sugárzását képesek elnyelni és egyenárammá alakítani, amelyet a megfelelően kiválasztott inverter alakít át nekünk a háztartásban is használható váltóárammá. Így tehát az egyértelmű, hogy a villany számlától könnyes búcsút inthetünk.

De hogyan lehet még mástól is elbúcsúzni? Egyszerűen! A fűtésre és a főzésre egyaránt létezik elektromos árammal működő megoldás. Amennyiben így alakítjuk át a rendszereinket, a gáz számlától is elköszönhetünk.

Mi a helyzet a vízzel? Ez egy kicsit talán nehezebb dió és jócskán függ a helyzet a földrajzi fekvéstől is. Magyarországon rengeteg a magasan álló talajvíz, ami locsolásra tökéletes, de épp olyan sok a forrásvíz is, ami pedig tökéletes fürdésre és minden egyébre. Ezek mellett persze lehet gyűjteni az esővizet és meg lehet forgatni a házban elhasználódó vizet is a megfelelő víztisztító eljárásokkal – a kert kapuin belül. Ezekhez a lehetőségekhez mind-mind csupán áramra van szükség, tehát ha szerencsések vagyunk elhelyezkedés tekintetében és okosan használjuk a rendelkezésre álló eszközöket, akkor a víz számla gondja is le van tudva.

Az internet, tv, telefon, biztosítás négyesből sajnos nem sokat takaríthatunk meg a napelemekkel. Azonban ha kicsit racionalizáljuk a megrendeléseket, ezeken is lehet spórolni. A mobiltelefonos szolgáltatók például már biztosítanak olyan mennyiségű és minőségű internetet, amik jócskán vetekszenek a kábeles szolgáltatókkal, tehát érdemes körülnézni valami jó csomag után. TV-t nem érdemes nézni, hiszen nincs benne olyan információ, amit az interneten ne találhatnánk meg, a filmeket és sorozatokat pedig szintén meg lehet nézni a neten különböző stream szolgáltatóknál, ráadásul buta reklámok nélkül. A biztosításról szerintem nem érdemes lemondani, mert Murphy sosem alszik, de évente azért illik újra ránézni, hogy nincs-e esetleg jobb csomag az eddiginél.

Tehát nem egyszerű gatyába rázni a rezsi költségeket, de egyáltalán nem lehetetlen! Ha pedig egy hosszú út elején járunk azzal, hogy most költözünk be “életünk otthonába”, akkor pláne sőt beleállnék ilyen jellegű fejlesztésekbe, mert ez hosszú távon mind-mind visszahozza az árát. A napelemes rendszereket például nem véletlenül 10-20 éves garanciával látják el, hiszen maguk az élettartamuk is 25-30 év alsó hangon. Ezek komoly műszaki berendezések, amiket még nem suhintott meg a fogyasztói társadalom szele, hiszen ha valamire több millió forintot költünk, attól azért elvárjuk, hogy ne adja fel a küzdelmet néhány éven belül. Mint ahogy egy új autónál se várjuk, hogy az első néhány ezer kilométer után csak úgy ott hagyjon minket az út szélén.

Szerencsére már nagyon sok helyen kaphatunk segítséget az ilyen jellegű beruházásokat illetően. Én a www.sporoljnapelemmel.hu oldalt ajánlom. Nem kell hozzájuk semmi más, csak néhány adat, amik alapján aztán tudnak kalkulálni. Először telefonon keresnek a megadott elérhetőségek alapján, ott lehet velük egyeztetni az igényekről, aztán pedig egy személyes állapotfelmérés során fognak tudni ténylegesen végleges összeget és tervet mondani a kívánt fejlesztésre. Szerintem ezek a beruházások minden pénzt megérnek, mert sok-sok évre előre mutatnak tervezésben és gondolkodásban. Ha egyszer majd a gyerekeinké lesz az a ház, nekik sem lesz gondjuk rá, hogy milyen zöld rendszert használjanak, elég lesz korszerűsíteni a már meglévő, jó alapokat. Csak legyünk mindehhez körültekintők és tájékozódjunk! A pályázatok mindig nagy segítséget nyújtanak, ráadásul előfordul, hogy vissza nem térítendő formában, hiszen az állam érdeke is az, hogy a háztartások energetikailag minél fejlettebbek legyenek.

napelem